Den andra vågen av affärssystem…

Blogghuvud

Mina kollegor har nyligen genomfört en översikt av den svenska marknaden av affärssystem för små och medelstora företag. En av de mest intressanta slutsatser är att antalet affärssystem återigen har börjat öka. Sedan mitten av 90-talet och fram till milleniet har vi upplevt en stadig nedgång av antalet system – som en följd av av att tekniken utvecklats och många mindre leverantörer inte orkat med att genomföra ett teknikskifte.

När internet nu slagit igenom på allvar börjar vi se en mångfald av nya aktörer och system uppstå på marknaden. Dessa nya aktörer är helt anpassade den nya tidens sätt att arbeta med system – i samklang med internet och Google. Vid vår genomgång konstaterade vi att antalet affärssystem för organisationer i storleken 20-200 anställda ligger över 50 st. Förvisso är flera relativt små och på väg att tyna bort men det är ändå en imponerande lista för ett land med vår lilla befolkningsmängd. Bakgrunden är att vi med milleniet har gått in i en ny tidsålder gällande tekniken och att dagens leverantörer har lyckats bygga om sina lösningar och utnyttja de möjligheter som erbjuds med den nya tekniken.

Vi kan också notera att den allmänt stigande dator-mognaden bland användarna driver fram nya lösningar och krav på ökad användbarhet. Efter att i många år fokuserat på funktionalitet börjar vi se en trend att alla leverantörer lägger stort fokus på den mänskliga interaktiviteten och ökad användbarhet.

Jag tror att de vi under de kommande 5 åren kommer uppleva stora förändringar gällande HUR affärssystemen ser ut och hur gränssnitten kommer att förbättras. I takt med Web-läsarna erbjuder bättre möjligheter för smart bildväxling och inbyggd intelligens så kommer de nya unga systemen att bli dödliga hot mot de traditionella leverantörerna av klient-baserade system. Affärssystem är en bransch som har börjat växa igen. Härligt att se och det gäller att hålla ett högt tempo för att kunna hänga med och hålla koll på utvecklingen.

Etiketter: ,

Kategorier: Bloggen

Kommentarer: Kommentarer inaktiverade för Den andra vågen av affärssystem…