Att våga eller inte våga – det är frågan…

Blogghuvud

Jag har inom loppet av några månader upplevt flera stora och kritiska projekt som rör verksamhet och IT bli stoppade. Bakgrunden till stoppen är givetvis konjunkturen. En styrelse eller ledning som fått kalla fötter när efterfrågan på deras produkter eller tjänster avtar. Självklart ska en kompetent ledning se över alla delar av sin verksamhet när alla signaler pekar nedåt.

Samtidigt kan man fråga sig varför verksamhetsprojekt som rör IT oftast tillhör de satsningar som stoppas först? Jag har ingen tillgänglig statistik över detta men har ändå fått uppfattningen efter 20 års arbete med utveckling av verksamhetsfrågor som rör IT. Under dessa 20 år har vi upplevt flera cykler där olika branscher drabbats och där det symptomatiskt ofta varit IT som stoppats först – parallellt med marknadsföring.

Det som känns lite märkligt och samtidigt ledsamt är att dagens projekt mer ofta är underbyggda med nyttovärderingar och analyser som utvisar vilken konkurrenskraft som kan frigöras när väl investeringen är genomförd. Trots detta blundar ledningen. Även om man är lyhörd för förbättringar och effektiviseringar finns det ännu en inbyggd rädsla mot det som tidigare kallades ”IT-projekt” och idag alltmer benämns som verksamhetsprojekt.

Jag har till och med träffat VD:ar på stora börsbolag som bokstavligen framfört att ”Jag tänker minsann inte avsluta min karriär med ett misslyckat IT-projekt i ryggsäcken”. Som en följd av detta stoppar man en investering som varit framme på beslutsbordet och där det finns tydlig fakta som redovisar den nytta som kan realiseras. Jag trodde tidigare att detta var ett fenomen som endast förekom där ledningen på företaget var ”senior”, dvs 50-60 taggare med mindre personlig erfarenhet av IT. Detta var dock en missuppfattning. Rädslan och den bristande förståelsen för IT som verktyg finns lika mycket hos yngre ledningspersonal.

I grund och botten handlar om att våga och att vilja. Att våga lita på den personal som arbetar med frågor som rör investeringar och effektiviseringar istället för att prioritera sin egen säkerhet när det pekar nedåt. Lågkonjunkturer är ett utmärkt tillfälle att utnyttja för att genomföra de satsningar man inte hinner med under de goda åren. Samtidigt är viljan och engagemanget ofta större hos personalen under lågkonjunkturen – då investeringen faktiskt syftar till att rädda jobben och säkra företagets fortlevnad och framgång.

Etiketter: ,

Kategorier: Bloggen

Kommentarer: Kommentarer inaktiverade för Att våga eller inte våga – det är frågan…